Blog

Бидете во тек со новостите
од светот на кафето

БЛОГ

Какао и Кафе

Кафето и чоколадото често се споредуваат благодарение на преклопувањето помеѓу нивните растечки региони и сличностите во нотите за вкус. И кафето и какаото имаат огромен профил на вкус; над 600 ароматични соединенија во какао и повеќе од 1000 во кафе! Ајде да ископаме повеќе сличности и разлики помеѓу двете прекрасни растенија!

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СПОДЕЛИ

Вкус или после мирис?

Вкусот, во кафето, се однесува на вкусовите и аромите оставени во устата по голтањето. Во споредба со другите пијалоци, вкусовите на кафе висат долго: вкусот на еспресо може да трае и до 15 минути.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СПОДЕЛИ

Уметноста на Фрагариа

Мало утринско угодување. Гориво за новиот ден. Одмор. Разговор. Јазик кој сите го разбираме. Афера која е составен дел од нашите животи. Секојдневие. Сомелиерите од виното направија филозофија, а баристите тоа го направија од еспресо кафето.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СПОДЕЛИ

Етиопската легенда

Кафето коешто денес е распространето и се одгледува насекаде ширум светот претставува национално богатство и наследство на Етиопија, коешто своите корени ги влече векови наназад од древните шуми со кафе.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СПОДЕЛИ

Арапскиот полуостров

Почетоците на одгледувањето и трговијата со кафе се врзани за Арапскиот Полуостров. До XV век кафето се одгледувало на територијата на денешен Јемен, за веќе во XVI век да биде познато и во Персија, Египет, Сирија и Турција.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СПОДЕЛИ

Доаѓа кафето во Европа

Приказните за невообичаениот црн напиток од Блискиот Исток на Стариот континент пристигнале заедно со европските патеписци и мисионери.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СПОДЕЛИ

Кафе, цветно растение

Историјата на кафето го бележи скапоцениот подарок со којшто градоначалникот на Амстердам во 1714 година го дарувал францускиот крал Луј XIV.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СПОДЕЛИ